duminică, 14 februarie 2010

Pro vegetarianism

Intrebari insistente cu raspunsuri de bun simt preluat de pe http://www.svr.ro/de-ce-vegetarian/intrebari-frecvente.html


Oamenii nu sunt in mod natural carnivori?
In realitate, dieta vegetariana se potriveste mai bine omului decat dieta care include carne. Animalele carnivore au ghiare, tractul digestiv scurt si colti lungi, curbati. Oamenii au unghii plate si flexibile si asa-numitii "canini" sunt minusculi in comparatie cu cei ai carnivorelor si chiar a primatelor vegetariene ca gorilele si urangutanii. Caninii nostri mici sunt mai potriviti pentru a musca din fructe decat pentru a sfasia carnea. Noi avem molari plati si tuburi digestive lungi care sunt potrivite pentru o dieta constituita din legume, fructe si cereale. Consumul carnii este periculos pentru sanatatea noastra si contribuie la bolile de inima, cancer si la multe alte probleme de sanatate.

Vacile nu trebuie mulse?
Pentru a produce lapte, vacile trebuie sa aiba vitei. Fiecare vaca care produce lapte este inseminata artificial in fiecare an astfel incat ea continua sa produca lapte in mod constant. In natura, vitelul se va hrani cu laptele mamei, eliminand nevoia de a fi mulsa de oameni. Insa in fermele zootehnice intensive, puii sunt luati de la mamele lor dupa doar o zi sau doua de la nastere, pentru ca oamenii sa ia laptele, care era al viteilor. Vitelusele sunt sacrificate imediat sau crescute pentru a fi vaci producatoare de lapte, iar vitelusii sunt inchisi timp de 16 saptamani in grajduri atat de stramte incat acestia nici nu se pot intoarce.
Din cauza cererii foarte mari de produse lactate, vacile sunt modificate genetic si li se administreaza hormoni de crestere fortandu-le sa produca cantitati de lapte care sunt cu mult peste limitele lor naturale. Chiar si fermierii care aleg sa nu creasca animale in mod intensiv trebuie sa scape de pui, care altfel ar bea laptele si astfel, ele trebuie sacrificate cand productia lor de lapte scade.

Stiu un vegetarian care nu este sanatos. Chiar este regimul vegetarian bun pentru oameni?
Exista vegetarieni sanatosi si vegetarieni nesanatosi, dar doctorii au cazut de acord ca vegetarienii care mananca variat si au o dieta cu continut scazut in grasimi au sanse mai mari de a trai mai sanatos si mai mult decat cei care consuma carne.

Niciun comentariu: