marți, 9 februarie 2010

Raceala si afectiunile gripale

- extras din cartea Puterea vindecatoare a bolii (Thorwald Dethlefsen si Ruediger Dahlke . O puteti comanda aici : http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=2815

O raceala intervine mereu in situatii de criza in care suntem plini pana peste gat, pana in nas - respectiv suntem contrariati, jigniti de ceva. Prin situatii de criza noi avem in vedere acele situatii cotidiene frecvente nesenzationale, dar totusi importante pentru psihicul nostru, pe care le resimtit drept supra-impovarare si din cauza carora cautam un motiv legitim sa ne retragem putin, deoarece situatia ne solicita prea mult. Si pentru ca pe moment nu suntem pregatiti sa ne marturisim constient suprasolicitarea acestor mici situatii cotidiene, ca si dorinta noastra de evadare, se ajunge la somatizare: corpul nostru traieste nasul plin si starea de indispunere. Deci si prin aceasta cale inconstienta ne-am atins telul, ba si cu avantajul ca oricine prezinta o mare intelegere pentru situatia noastra, intelegere pe care abia daca putem conta in cazul prelucrarii constiente a conflictului. Raceala noastra ne permite in primul rand sa ne retragem intrucatva din situatia impovaratoare si sa ne indreptam mai mult catre noi insine. Acum putem sa ne traim pe deplin sensibilitatea la nivel corporal.

Cu amenintarea "Nu te apropia prea tare ca sunt racit!" ii tinem cu succes pe toti la distanta. Aceasta atitudine de aparare poate fi sprijinita intr-un mod si mai impresionant de stranut, caci in acest caz expiratia devine o arma de aparare de-a dreptul agresiva. Si limbajul ca mijloc de comunicare este redus la minim datorita gatului ragusit, minim care nu mai este in nici un caz suficient pentru vreo confruntare.
Faptul ca la atata aparare lucreaza si amigdalele - acestea fiind unul dintre principalele organe de aparare ale corpului - nu este de mirare. Cu acest prilej ele se umfla atat de tare incat nu mai putem inghiti orice, o stare care ar trebui sa il incurajeze pe pacient sa-si puna intrebarea autocritica ce anume nu mai vrea el de fapt sa inghita. Caci inghitirea este un act al preluarii, al acceptarii. Insa tocmai asta nu mai vrem sa facem in aceasta situatie. Asta ne arata raceala la toate nivelele. Durerile in membre si sentimentul de a fi zdrobit pe care ni-l confera gripa, paralizeaza toate miscarile si intermediaza uneori, prin durerile de umeri, o impresie resimtita viu a greutatii problemelor care ne apasa pe umeri si pe care nu mai vrem sa le purtam.

Incercam sa eliminam o multime intreaga din aceste probleme sub forma unui mucus purulent si cu cat scapam de o cantitate mai mare cu atat ne simtim mai usurati. Mucusul vascos care infunda la inceput totul, intrerupand astfel orice curgere si orice comunicare trebuie sa se dizolve si sa devina fluid, pentru ca lucrurile sa se puna iarasi in miscare. Astfel fiecare raceala determina in final readucerea a ceva in stare de curgere si semnalizeaza un mic progres in evolutia noastra. Medicina naturista vede pe drept cuvant in raceala un proces de purificare foarte sanatos, prin care toxinele sunt eliminate din corp - la nivel psihic toxinelor le corespund problemele care la randul lor trebuie fluidizate si eliminate. Corpul si sufletul ies mai puternici din criza pana data viitoare cand ni se umple din nou nasul...

Niciun comentariu: